Skip Ribbon Commands Skip to main content
​​
Marantz Blog
Uw primaire bron voor Marantz nieuws en meer.
​​​​

Hoe een Digital to Analog Converter bijdraagt aan de prestaties van uw audiosysteem

Hoe een Digital to Analog Converter bijdraagt aan de prestaties van uw audiosysteem

Digitale muziekformaten zijn overal te vinden; zelfs de meest trouwe fan van vinyl kan toegeven dat het aantrekkelijk is om zijn hele muziekverzamling in de palm van zijn hand te houden of op een server op te slaan.

Zonder een hoogwaardige Digital to Analog Converter (DAC) merken muziekliefhebbers echter een sterke vermindering van de audiokwaliteit wanneer ze naar hun favoriete nummers, albums of artiesten luisteren. En als u muziek serieus neemt, wilt u niet onderhandelen over zuivere geluidskwaliteit.

De werking van DAC-technologie

Simpel gezegd converteert de DAC-hardware de digitale data naar geluid waarvan u kunt genieten. Wanneer u digitale bestanden ontleedt tot op de basiscomponenten, krijgt u binaire code te zien. Een DAC transformeert die gegevens in een analoog signaal dat vervolgens door een versterker wordt gestuurd en uiteindelijk wordt uitgezonden via de hoofdtelefoon of luidsprekers van de luisteraar.

Behalve bij vinylplaten wordt bij bijna ieder ander muziekformaat dit proces toegepast om geluid te creëren: streamingdiensten, digitale muziekbestanden, compact-discs, etc.

Niet alle DAC-apparatuur wordt op dezelfde manier gemaakt; dat hoeft trouwens ook niet. De DAC in uw smartphone hoeft bijvoorbeeld geen gegevensstromen met dezelfde getrouwheid en kwaliteit te converteren als een hoogwaardig component dat zou doen. Niemand verwacht dat zijn telefoon de audio 100% accuraat en met hoge resolutie weergeeft. Als u wel van de beste geluidskwaliteit van verschillende digitale audioformaten wilt genieten, heeft u een DAC nodig die de best mogelijke geluidskwaliteit kan bieden.

Kies de juiste DAC-oplossing voor uw audiosysteem

U moet met een aantal dingen rekening houden als u DAC-opties overweegt: Ten eerste, ondersteunt hij bestanden met een breed scala aan datarates? Als de timing van de bitstreamconversie niet 100% nauwkeurig is, ontstaat er ruis, oftewel een slechte geluidskwaliteit. Ten tweede, hoe kwalitatief is het vakmanschap van het ontwerp? Een slecht circuit kan tot ongewenste ruis leiden en afbreuk doen aan de luisterervaring.

Er bestaan losse, externe DAC-units die als tussenstop tussen uw muziekbron en luidsprekers of hoofdtelefoon functioneren. Maar u kunt deze tussenstop vermijden door audioapparatuur met hoogwaardige en ingebouwde DAC-technologie te gebruiken.

Zoals de Marantz ND8006 bijvoorbeeld. Deze bevat conversie met hoge resolutie en ondersteunt een groot aantal audioformaten, waaronder FLAC, WAV en ALAC. De hoogwaardige constructie bevat geavanceerde ruisonderdrukkingsopties om te voorkomen dat digitale ruis de algehele geluidskwaliteit bederft. Bovendien is hij voorzien van een speciaal hoofdtelefoonversterkerblok zodat muziekliefhebbers zich helemaal kunnen omringen met hun favoriete albums. De beste apparatuur zorgt voor het beste audiosysteem. Bekijk de hele lijst van Marantz AV-receivers, draadloze muzieksystemen en HiFi-componenten en maak het begin van uw opstelling.