Skip Ribbon Commands Skip to main content
​​
Marantz Blog
Uw primaire bron voor Marantz nieuws en meer.
​​​​

De voordelen van platenspelers met een riemaandrijving

De voordelen van platenspelers met een riemaandrijving

Er komen veel details kijken bij een fantastische platenspeler, van een correct gewogen toonarm tot een aantrekkelijke afwerking. Eén van de basisvragen die u uzelf moet stellen bij de beslissing voor een nieuwe toevoeging aan uw audio-opstelling thuis is of u de voorkeur geeft aan een platenspeler met riemaandrijving of directe aandrijving. Ieder ontwerp heeft zijn voordelen, maar in de meeste gevallen zijn muziekliefhebbers van mening dat een platenspeler met riemaandrijving constant de beste resultaten op het gebied van geluidskwaliteit levert.

Wat is het verschil tussen een platenspeler met riemaandrijving en directe aandrijving?

Het verschil tussen deze twee typen platenspelers is hoe de motor werkt waardoor het plateau waarop u een vinylplaat plaatst, ronddraait. Bij een platenspeler met directe aandrijving bevindt de motor zich onder het plateau en, zoals de naam doet vermoeden, draait hem direct rond. In die constructie is er ruimte voor een hoge mate van torsie, waardoor je platen direct op de juiste snelheid draaien.

Modellen met riemaandrijving hebben daarentegen een motor aan de zijkant van het plateau. Een dunne riem, meestal gemaakt van rubber, rekt zich uit van de motorspoel om het plateau heen en draait hem. Bij deze platenspelers kan het enkele seconden duren om de gewenste snelheid te bereiken

Hierdoor geven dj's vaak de voorkeur aan draaitafels met directe aandrijving, omdat precisiecontrole bij het opstarten van tracks en opstellen van beats de prioriteit heeft. Deze voordelen gaan echter vaak gepaard met opofferingen in geluidskwaliteit, aangezien de motor trillingen op het plateau, en dus verstoring in uw muziek, kan veroorzaken.

Een platenspeler met riemaandrijving voorkomt dit probleem door de motor te isoleren en trillingen te dempen. Hierdoor is het de keuze van liefhebbers die zijn gericht op het verkrijgen van de helderste, meeslependste ervaring uit hun muziek.

Haal het beste geluid uit uw platencollectie

Een constructie met riemaandrijving is nog maar het begin van het ontwikkelen van een platenspeler die uitzonderlijke resultaten levert. Als de riem niet overal even dik is of niet gespannen genoeg is, kunnen er afwijkingen optreden in de draaisnelheid die de weergave beïnvloeden. Daarom is het van belang om een platenspeler uit te kiezen die is gemaakt van hoogwaardige materialen en betrouwbare prestaties levert.

Voor het beste uit uw muziekcollectie ontkomt u niet aan hoogwaardige techniek. Ontdek het volledige aanbod Hifi-componenten van Marantz voor uw audio-opstelling in huis.