Skip Ribbon Commands Skip to main content
​​
Marantz Blog
Uw primaire bron voor Marantz nieuws en meer.
​​​​

Vier stappen voor geweldig platenspelergeluid

Vier stappen voor geweldig platenspelergeluid

Als u op zoek bent naar de warme klanken van vinyl, dan bent u zeker niet de enige: De comeback van de platenspeler duurt nog steeds voort. De cijfers liegen er niet om, want dit is alweer het elfde jaar van verkoopgroei.

Of u nu de nieuwste nummers koopt, kratten met singles doorspit op de tweedehandsmarkt of schatten opgraaft in de kelder: u wilt er zeker van zijn dat uw platencollectie zo warm en zuiver mogelijk klinkt. Met een paar aanpassingen aan uw audiosysteem kunt u de prestatie en resultaten verbeteren.

1. Wijzig de opstelling

Aangezien platenspelers werken door trillingen te meten als de naald over de groeven heengaat, kan de fysieke opstelling van uw apparatuur een enorme impact hebben op het geluid. Controleer of de platenspeler niet op een meubelstuk staat dat trilt. Anders riskeert u problemen variërend van een milde vermindering in prestaties tot overweldigende ruis.

Wanneer u een platenspeler met aanpasbare voet hebt, gebruik deze dan om de plaat zo stabiel mogelijk te houden. De luidsprekers veroorzaken zelf ook trillingen, wanneer ze uw favoriete muziek produceren. Verdeel de luidsprekers dus over verschillende meubelstukken zodat ze de weergave niet verstoren.

2. Controleer de cartridge en toonarm

Het phono-element heeft de belangrijke taak om die trillingen om te zetten in elektrische impulsen. De juiste opstelling en regelmatig onderhoud zijn dus van groot belang. U kunt vervorming en onnodige slijtage van uw platen voorkomen door de cartridge uit te lijnen en het tegengewicht op de toonarm aan te passen aan het juiste naalddrukniveau. Producenten van spelers en cartridges doen aanbevelingen voor deze instellingen, maar finetunen met een meetinstrument kan nodig zijn om de ideale afstemming te bereiken.

Hoewel een retro platenspeler zijn charme heeft, bestaat het gevaar dat uw favoriete albums bekrast raken door de uitzonderlijke constructie en een oude cartridge. Als de naald versleten is, hoort u waarschijnlijk kraakgeluiden, ruis en overslaan wanneer u platen afspeelt die deze problemen eerder niet hadden.

3. Overweeg een nieuwe voorversterker voor de platenspeler

Veel platenspelers zijn uitgerust met reeds geïnstalleerde voorversterkers, maar wellicht wilt u een externe voorversterker of de Marantz PM8006 met ingebouwde premium phono equalizer aanschaffen. Een voorversterker met hoogwaardig circuitontwerp biedt de juiste tonale balans zodat u volledig kan genieten van de nuances van een opname.

4. Optimaliseer het platenspelergeluid met een nieuwe receiver

Een AV-receiver is het hart van uw thuisbioscoopsysteem en essentieel om het beste uit iedere platenspeler te halen. Waar mindere versterkers wellicht afbreuk doen aan de weergave met ruis en gesis, zal een hoogwaardige versterker een krachtige, neutrale weergave bieden die uw audio-opstelling ten volste benut. Bovendien kunt u gemakkelijk wisselen tussen uw platen en uw digitale muziekcollectie of achterover leunen en een film kijken.

Om het beste uit uw duurste platen te halen, bekijkt u het aanbod versterkers en hi-fi componenten van Marantz. Uitzonderlijke apparatuur maakt het verschil tussen een nummer voor de zoveelste keer horen en de overvloed aan gdetails in een mooi muziekstuk echt ervaren.